Poolpump och elskåp

Det ska vara ett nöje att bada i en pool, men för att det ska vara ett rent nöje så behöver du en bra pump och effektiva poolfilter. Det finns många olika sorter av reningsverk att välja mellan. Vissa pooler har veckade polyesterfilter och andra har sandfilter, helt beroende på behov och volym på poolen.

Poolpump  – Hjärtat i poolsystemet

Poolpumpar ska gå och gå precis som hjärtat i kroppen. Därför är en bra och pålitlig poolpump guld värd. Det finns flertalet budgetpumpar på marknaden men vi har under året sorterat bort ett antal poolpumptillverkare just på grund av kvalitétsproblem och behållit endast de som är pålitliga för att våra kunder inte ska ha problem med dem.

Showing all 13 results

Vad ska jag tänka på vid val av poolpump?

Poolpumpar är anpassade till ett visst vattenflöde vid ett visst avstånd. Regeln säger att all vatten ska renas på maximalt 4 timmar. Har man en 4×8 pool med 1,5m pooldjup så blir vattendjupet 1,4m. Då räknar man på totala vattenvolymen 4x8x1,4 = 44,8m3. Delar man den med fyra för att få fram vilket poolflöde ska poolpumpen klara minst: 44,8 / 4 = 11,2m3.

Poolpumpen för en pool med volym 44,8m3 ska alltså klara minst 11,2m3. Därefter ska man titta på poolpumpens kurvor.

Poolpump

Har man poolpumpen 1m ovanför vattenytan och 9m från skimmern så räcker det med en KSE75 enligt kurvan ovan. Däremot måste man tänka på alla böjkopplingar som finns i systemet. Varje 90-böj förlänger med ca 0,5m, därför är KSE100 dvs 1hk poolpump att rekommendera för pooler på 4×8 m med 1,5m djup.

Vilka varianter av poolpump finns det?

Precis som poolvärmepumpar finns som inverter dvs steglös modell så finns även så kallade variabel-hastighetspumpar VSP pumpar på marknaden. Genom lägre flöde under en längre period så sparar man på elkostnaden. Kraften finns fortfarande hos pumpen om man behöver bakspola filtret. VSP pumpars kostnad kommer att löna sig efter 4-5 års användning och då är det viktigt att pumpen är av bra kvalité.

Ska man köra poolpumpen dygnet runt?

Svaret är nej. Även om filtrering är bra för poolvattnet så vill man stänga av cirkulationspumpen över natten. Anledningen till att man vill stänga poolpumpen är att man inte vill blanda vattnet speciellt om vattnet varmt och det är kallt ute. Då kommer man istället kyla vattnet under natten.