fbpx
 BEGÄR OFFERT   BOKA HEMBESÖK  TELEFON  EMAIL
Pålitlig leverantör av kvalitétspool och pooltak

Pool

Ska ni bygga pool hemma

Har du någon gång drömt om en egen pool som är anpassad efter just dina behov och din trädgård? Ta med dig din idé till oss och låt oss skräddarsy ditt poolpaket på det sätt som du vill ha den. Vi på Pooltime i Malmö hjälper dig genom hela processen. Våra kompetenta medarbetare hjälper dig att omvandla din dröm till en färdig Thermoplast-pool. Processen är enkel för att bygga pool. Vi skickar er offert på komplett poolpaket med pooltak och värmepump där även en ungefärlig kostnad för poolentreprenaden specificeras. Därefter bokar vi tid för hembesök där även grävaren och poolinstallatör finns på plats för att se ifall offerten behöver justeras. Därefter är det fritt fram att bygga din drömpool!

Thermoplast PP Pool

Thermoplast PP Pool är den senaste teknologin inom poolbranschen. Poolen tillverkas av termoplasten Polypropylen (PP). Förutom att poolen är tillverkad i ett material som har en utmärkt isolerförmåga har den dessutom egenskaper som linerpooler eller glasfiberpooler saknar.

Att tänka på när du ska köpa pool?

Bygglov

För att bygga pool krävs generellt inte något bygglov från kommunen, men man måste dock se upp så att man inte bygger poolen på en prickad mark. Bygger man pool närmare grannen brukar man även kräva grannarnas tillåtelse.

Pooltyp

Det finns mellan 10-15 olika pooltyper som erbjuds i Sverige, allt ifrån ovanmarkspooler till markpooler. Det är oftast tomtens placering som avgör vilken pooltyp som passar just där. Tidigare från 1960-talet var pooler beklädda med liner ett populär alternativ just för att materialet är lätttillgängligt i Sverige och därmed billig att köpa in. På senare tiden har folk dock valt att undvika dessa material och man har börjat bli mer miljömedveten även inom poolbranschen och material som PVC undviks allt mer, trots att poolens linerduk består just av PVC. Numera väljer folk miljövänliga alternativ såsom PP (Polypropylen) pooler som levereras dessutom som färdigkopplade “hel balja” och därmed är installationskostnaden minimal.

Poolens storlek

Beroende på tomtstorleken kan man ha olika poolstorlekar. De vanligast poolstorlekarna är 3 x 6 m och 4 x 8 m. Har man mindre tomt på < 400 m2 så är 3×6 m en vanlig storlek, medan större tomter > 400 m2 så passar 4 x 8 m. Dessa två storlekar är standard i Sverige, men det finns såklart även udda mått på pooler. Nackdelen med dessa unika storlekar är att till 99% säljs poolpaket med pooltak just för att förlänga poolsäsongen och dessa pooltak tillverkas för just standardstorlekarna och då blir även pooltaket måttanpassad. För att jämföra kostnaden kostar ett 4 x 8 m standardpooltak ca 60-80 000 kr, medan väljer man ett pooltak för en 3.7 x 8.7 m pool så hamnar pooltakskostnaden på 100 – 120 000 kr.

Placering av poolen

Att fundera ut poolens placering är det viktigaste vid ett poolköp, eftersom poolens placering kan man inte ändra på i senare skede.

Frågor som man behöver tänka på är:

  • Hur kommer vi använda poolen?

Man vill placera poolen så att det bli central samligsplats på trädgården. Inte alltför nära utgången så att man ramlar direkt i poolen när man kommer utanför dörren, men ändå inte för avlägset från huset.

  • Var god solen upp och var går den ner?

Oftast vill man ha solen mot sig när man sitter på trappan eller på sittbänken under eftermiddagen och inte ha den i ryggen.

  • Kommer det bli skugga?

Om grannens hus, byggnader eller träd gör skugga under eftermiddagen kan det vara klokt att fundera ut en annan placering av tomten.

  • Finns det plats för att skjuta bort pooltaket?

Många tänker inte på att pooltak behöver sin “parkeringsplats” bakom poolen för att kunna skjuta undan den från poolområdet. Plats som rekommenderas bakom poolen är 3,2 m  för att pooltaket tar ca 2,2m och då har man ca 1 m för att kunna gå runt poolen. Har man inte funderat på att köpa pooltak med poolen så är det ändå klokt att tänka på att ha 3,2 m bakom ifall efter några år köper ett pooltak.

  • Finns det stora träd runtomkring?

Träd som fäller är alltid ett stort problem vid köp av pool. Björk fäller tre gånger per år och har man inget pooltak så ramlar allting i poolen. I samband med grävning kan man även ta bort trädens rötter,och buskar när man ändå har grävmaskinen på plats.

  • Hur långt är det till där pumprummet ska sitta?

Grundregeln är att pumprummet ska sitta så nära som möjligt poolen, men helst inte längre än 10 m från poolens kant. Poolvärmepump ska sitta så nära som möjligt inloppen för att undvika värmeförluster på vägen till poolen.

Har man inte möjlighet att ha cirkulationspump och filter i ett förråd/garage ovanmark så finns det färdiga pumprum att sänka ner bakom poolen. Nackdelen med dessa pumprum är att vinterstängning blir mer omständig, samt om det blir läckage så kan hela pumprummet fyllas med vatten och förstöra all elektronik.

  • Syns poolen från vardagsrummet?

Poolen ska inte enbart vara hälsosam och höja livskvalitén, men även höjer lyxkänslan i hemmet. När poolen är stängd över vinterhalvåret och det är mörkt ute så lyfter hela trädgården genom att poolens lampor belyser vattnet.

Poolens trappa

Poolens trappa ska alltid sitta i den ändan som är närmast huset / uteplatsen / altanen. Man ska även tänka på var solen går ner och upp så att man får solen i ansiktet istället för ryggen. För en mindre pool på 3 x 6 m är hörntrappa, rund hörntrappa eller hörntrappa med sittbänk att föredra så att man kan använda hela längden av poolen.

För en större pool på 4 x 8 m är helgaveltrappa eller hörntrappa med sittbänk att föredra. Man kan sitta vid helgaveltrappan samtidigt som man kan gå ner i poolen, men på senare tid har man valt mer och mer hörntrappa med sittbänk istället eftersom helgaveltrappa tar 1,2 m från poolens längd.

Var sätter man pooltillbehören

Pooltillbehören såsom poolpump, sandfilter sätter man lämpligast vid ett förråd garage som ska helst sitta upp till 10 m från poolkanten. Sitter det längre finns det risk att man behöver dimensionera om pumpstorleken eller även rördimensionerna. Har man inte plats att sätta pooltillbehören vid ett förråd eller garage så erbjuder vi färdiga pumprum att sänka ner i marken bredvid poolen.

Hur stor pool ska jag ha?

Grundregeln säger att mindre tomt på <400 m2 är poolstorlek på 3 x 6 m att rekommendera, medan större tomter på >400 m2 kan ha poolstorlekar på 4 x 8 m eller större. Dessa två poolstorlekar är standard idag i Sverige och alla pooltak tillverkas just för dess poolstorlekar.

Vilka tillbehör behöver jag till min pool?

Grundutrustningen för pool är cirkulationspump som cirkulerar vattnet och sandfilter som renar vattnet. Sedan finns olika tillbehör att man få renare poolvatten. UV-lampa förändrar bakteriers DNA så att den inte kan fortplanta sig och därmed krävs 70-80% mindre klor i vattnet. Poolvärmepump behövs för att värma upp poolvattnet till 30 grader om man vill från mars till oktober. Pooltak är ett populärt pooltillbehör som isolerar poolen samtidigt som den förhindrar att löv faller i poolen.

På senare tid har flera automatiseringsutrustning kommit som pooltillbehör. Dessa automatdoserare underlättar underhållet av poolen och mäter samt doserar själv pH eller klor. 

Ett populärt pooltillbehör är saltklorinator eller automatisk saltklorinator. Genom att hälla i salt i poolvattnet omvandlas salt (NaCl) till natrium joner och klorjoner. Klor renar vattnet medan natrium gör att huden inte torkar ut. Skillnaden mellan saltklorinator och automatiskt saltklorinator är att i den senare mäts även klorhalten och man inte behöver själv hålla reda på salthalten och klorhalten i poolen.  

Kompletta poolpaket

Våra poolpaket är indelade i grundpaket, komfortpaket, värmepaket, osv. Dessa paket har vi tagit fram för att underlätta för våra kunder att ingenting glöms bort, exempelvis om man köper an poollampa så måste man ha transformator också. Se våra poolpaket

Bygga pool själv – vad du behöver veta

Flertalet av våra kunder väljer att själva bygga poolen (när det gäller PP Pool). Förfarandet är att man anlitar en grävare som tar bort jordmassan, sätter dränering och underlaget och eventuellt gjuter en bottenplatta för poolen. Där efter levereras poolen som man återfyller men torrbruk / betong, samtidigt som man fyller poolen med vatten. Är man lite händig så är våra pooler perfekta köpet till de som vill bygga pool själv.

Vid Thermopool behövs dock mycket mer byggkunskaper än endast kunskapen “händig”. Det är många moment som kan gå fel vid en thermopoolbygge, allt från hur man sätter armeringen i bottenplattan till att stödja frigolitblocken när man fyller poolväggarna med betong så att inte väggarna sprängs. För att inte nämna hur man ska sätta liner i poolen eller skära ut för skimmer, inlopp och lampor. Ett litet misstag kan kosta flera 10 000 kr att åtgärda om det ens går.

Hjälp med att installera din pool?

Vi hjälper våra kunder i hela Sverige allt från Malmö, Stockholm till Uppsala, Gävle att installera pool. Våra duktiga entreprenörer har många års erfarenhet med att bygga och installera pool. Kontakta oss för en offert!

Kontakta en poolexpert – Gratis rådgivning

Vi som arbetar på Pooltime har varit inom poolbranschen i flera decennier och följt utvecklingen på den svenska poolmarknaden. Vi vet fördelar och nackdelar mellan olika pooltyper och poolkonstruktioner och vill gärna dela våra erfarenheter med våra kunder. Vi har gratis hembesök och gratis rådgivning vid köp av pool. Kontakta våra poolexperter!

Olika typer av pooler

Idag finns flertalet sätt att bygga pool på och flertalet material att använda. Det finns många pooltyper på marknaden och dessa kan indelas i två kategorier. Pooler som levereras i delar och som en hel balja. Med pool som levereras i helhet som “hel balja” blir installationen mycket snabbare och man undviker även PVC linerduk i sin pool.

Våra pooler

Glasfiberpool

Denna pool levereras som “hel balja”. Det har under de senaste åren varit en stor efterfrågan på just denna typ av pool på marknaden. Vi på Pooltime väljer noggrant våra leverantörer för att livslängden ska bli så lång som möjligt då glasfiber är ett känsligt material och det är viktigt att välja rätt leverantör. Anledningen till detta är att billiga glasfiberpooler (i låg kvalité) som innehåller polyester kan få så kallad böldpest eller osmos eftersom polyestern sakta släpper genom vatten som fryser på vintern och gör så att poolen spricker eller möglar på sommaren och bildar bubblor i ytskiktet.

Vår leverantör erbjuder världens mest unika pool från den patenterade Composite Armour teknologin. Dessa glasfiberpooler kallas även för kompositpooler.

Kompositpoolen innehåller ett nät av kevlar och kolfiber och därmed blir pool väggarna flexibla men samtidigt väldigt stryktåliga. Kompositpoolen innehåller endast vinylester och ingen polyester och därmed lämnar man livstids garanti på dessa.

Thermoplast Pool / PP Pool

Thermoplast-pool eller Polypropylen-pool (PP Pool) är den senaste teknologin inom poolbranschen. Poolens material består av det miljövänliga materialet Polypropylen som tillhör gruppen termoplast och har en enormt bra isoleringsförmåga.

Thermoplast-poolen levereras som en “hel balja” precis som glasfiberpoolen. Eftersom polypropylen är ett homogent material kan det INTE bildas osmos / böldpest som det kan göra i billiga glasfiberpooler innehållande polyester. Materialet är stryktåligt och därför kan även hundar kan bada i poolen!

Thermopool / isopool

Thermopoolen består av polystyren-block som sedan fylls med betong vilket blir poolens stomme. Vi erbjuder Thermopool från Jackon och från Chemoform. Poolväggen bekläs därefter med liner av olika färger. Isopool är alternativet till dem som har svårt att få ner en färdig pool i marken.

Oavsett vilken poolmodell du har bestämt dig för så får du gärna rådfråga våra säljare inför poolköpet. Markpool eller Ovanmarkspool, Glasfiberpool, Thermoplast Pool, Thermopool eller Linerpool – Vi hjälper er att välja rätt drömpool!